Religiøs pluralisme

Hva er religiøs pluralisme?

Religiøs pluralisme refererer til troen to eller flere religiøse livssyn, som å være like gyldige eller aksepterte. Det er mer enn bare toleranse,  siden religiøs pluralisme godtar flere veier til Gud eller guder som en mulighet, brukes den vanligvis i kontrast med ideen om at det er bare én sann religion eller måte å kjenne Gud.

Mens religiøs pluralisme har eksistert minst siden det 17. århundre, har begrepet blitt mer populært i siste halvdel av det tjuende århundre i Vest-Europa og Nord-Amerika. Spesifikt, har ideen om religiøs økumenikk (at religioner skal jobbe sammen som en) og en nylig popularisert bevegelse, ført til økt aksept for religiøs pluralisme i populærkulturen. Selv et betydelig antall mennesker som er identifisert som kristne tror det er mer enn én vei til himmelen. Pluralisme er mer enn deling av visse verdier noen sosiale problemer. Buddhister og kristne begge enige om at å hjelpe de fattige er viktig, men en slik begrenset enighet er ikke pluralisme. Pluralisme har å gjøre med å gå på kompromiss til konkurrerende sannhetskrav og akseptere ulike oppfatninger om Gud og frelse. To eller flere religioner kan også dele noe troslære, men likevel forbli fundamentalt forskjellige som trossystemer. For eksempel, muslimer og kristne er enige om at det bare er én Gud, men begge religioner definerer Gud annerledes og holder mange andre uforsonlige holdninger.

Er religiøs pluralisme det samme som toleranse?

Er religiøs pluralisme det samme som toleranse?

Religiøs frihet garanterer at flere religioner kan tilbe i fred, og kristne setter pris på en slik frihet, som gjør det mulig for åpen tilbedelse av Gud. Til sammenligning utgør religiøs pluralisme at flere religioner er sanne eller like gyldig, noe Bibelen tilbakeviser helt tydelig. Vi oppfordrer religiøs frihet, noe som kan gi oss frihet til å ytre oss at det er èn vei til frelse og evig liv, Jesus Kristus.

Vanlige argumenter for pluralisme

  • Pluralisme er en måte å fremme toleranse i hele verden.
  • Siden tilhengerne av enhver religion har et levedyktig verdensbilde, gir hvert enkelt bilde en subjektiv tilfredshet til sine medlemmer.
  • Historisk sett har alle verdens religioner kulturelle/geografiske røtter. Det er mer sannsynlig å være en kristen i en vestlig kultur; en muslim i Midtøsten; en hindu det indiske subkontinentet; osv. Dermed ser pluralistser religion som noe kulturelt mer enn åndelig.
  • De som er talsmann for en enkelt religion, klarer ikke å produsere tilhengere som er universelt etisk overlegne.
  • Alle religioner, ifølge pluralistser, lærer de samme grunnleggende sannheter.

Hva er egentlig galt med pluralisme?

Problemet med pluralisme er at til tross for sitt krav til å være tolerant, er det faktisk intolerant. Det tar til orde for at religioner må legge fra seg viss lære innenfor de respektive religioner, og tilknytte seg pluralistenes samling av ‘grunnleggende sannheter’ Særlig av kristendommen, som fremmer en eksklusiv vei til Gud gjennom troen på Jesus Kristus. Men tilsynelatende viser den også et blindt øye mot muslimer, som konverterer gjennom bruk av sverdet, og hinduer som forfølger dem som forlater sine rekker. Kan det være at pluralister har snudd opp ned på kultur og religion? At kultur har sitt utspring fra religion (men ikke det samme som), og ikke omvendt?

Videre ignorerer pluralisme sannhet som uviktig. Alle religioner, lærer faktisk ikke de samme grunnleggende sannheter. Hvordan kan vi forene monoteisme (kristendom), polyteisme (hinduisme), og ateisme? Hvis alt er relativt, og det er ingen absolutt sannhet, så er jo selve uttalelsen også uviktig, relativ og ingen sannhet. Sunn fornuft krever eksistensen av sannhet, og utover det at alt utenfor denne sannheten, er løgn. Mange angriper de aspekter ved en tro man selv ikke er enig i (Subjektiv vurdering), og sammenligner de med nåværende kulturelle etikk og gjør deretter en syntese av sine vurderinger og holder denne opp som ‘sannhet’.

Hvorfor den kristne tro ikke er forenelig med pluralisme

Kan pluralisme virkelig ved menneskets arbeid skape en enhet med Gud?

Kan pluralisme virkelig ved menneskets arbeid skape en enhet med Gud? Er budskapet i dette bildet sant?

Både Det gamle og Det nye testamente bekrefter at det er en evig Gud som er hellig og rettferdig i alle sine veier. Han er moralsk ren, fri fra alt ondt, og helt rett. Den ene evige Gud har skapt alle ting. Hans skapelse inkluderer mennesket skapt i hans bilde. Siden han fritt skapte vårt univers, betyr dette at Gud er adskilt fra sitt skaperverk. Med andre ord, er universet ikke en forlengelse av Gud.

Guds åpenbaring: Gud har tatt initiativ til å avsløre seg for menneskeheten gjennom ulike former, inkludert naturlig og spesiell åpenbaring. Hans definitive åpenbaring av seg selv har kommet gjennom Bibelen og Jesus Kristus, som er de ultimate myndighetene for kristne og forme hvordan troende forstår Gud, seg selv, og andre religioner.

The Only Way to Cross the Bridge is JESUS CHRIST

Forstår du hvorfor Jesus døde for våre synder?

Guds skaperverk, herunder menneskeheten, har opplevd korrupsjon på grunn av synd. Alle de store religionene begynner med antagelsen om at noe er fundamentalt galt i universet og at det onde vi opplever skyldes dette problemet. Bibelen hevder at problemet er synd, en hjertesykdom som påvirker alle aspekter av hva det vil si å være menneske, fremmedgjør oss fra Gud og fra hverandre. Synd er ikke et populært konsept, men du kan ikke fullt ut forstå Bibelens budskap og håpet om kristendommen uten å forstå alvoret av synd.

Håpet om Bibelen og det kristne budskap er at Gud i sin nåde har gitt en måte for syndige menneskeheten å bli forsonet med Gud gjennom Jesu Kristi død på korset og oppstandelsen. Hjertet av Evangeliet er at Gud, Ordet ble kjød og at han selv ga grunnlaget for at menneskeheten kan oppleve frelse. Fordi frelsen er Guds verk, og ikke et resultat av menneskelig innsats, kan det bare bli mottatt av en troshandling. Ikke mengden av menneskelig innsats kan utføre hva Gud allerede har gjort, da ville ressurssterke personer automatisk ha en fordel når det gjelder å komme i kontakt med Gud. Slik er det ikke, vi blir frelst igjennom tro, ikke handlinger. Fra troen kommer handlingene, for at vi vil ære, prise og jobbe for det Gud sier er godt. Vi mennesker kan ikke ta denne oppgaven å skilne mellom rett og galt, fordi vi er utsatt for korrupsjon og synd. Rett og galt for mennesker, er en subjektiv vurdering.

Bibelen gjør det klart at de som har mottatt gave av Guds nåde sin oppgave, er å dele de gode nyhetene om Jesus Kristus med andre, inkludert de som tror på andre religioner. Denne vekt på å introdusere andre til Jesus Kristus og hjelpe dem å vokse i et forhold med ham er spesielt kontroversielt i sammenheng med religiøs pluralisme.

Hvordan møte religiøs pluralisme

Grave dypt inn i Bibelske sannheter vil ikke bare utdype vår forståelse av hva vi tror, men det vil det utstyre oss å bedre engasjere oss med troen til andre. Spør ærlige og respektfulle spørsmål, så vi lar de med ulike oppfatninger vet at vi bryr oss om dem som person og ærlig ønsker å vite hva de mener og hvorfor. Når vi stiller spørsmål, må vi sørge for å lytte til hva den andre personen sier. Hvorfor tror han dette? Er det fornuftig? Er det motsigelser? Hvordan nådde han disse konklusjonene? Vi må unngå karikaturer og forenklede generaliseringer når vi samhandler med folk av ulike trosretninger. Antagelser, fordi en har en grunnleggende forståelse av f.eks islam paser nødvendigvis ikke alle muslimer.

Hvis kristendommen er sann, og Bibelen virkelig er Guds Ord, vil mange mennesker motstå dette budskapet. Menneskeheten har gjort opprør mot Guds sannhet siden tredje kapittel i 1. Mosebok. Derfor bør vi forvente at det samme skal skje i dag. Men også, hvis kristendommen er sann og at Bibelen er Guds Ord, bør vi forvente at det vil ha en innvirkning på folk, og de vil svare på Guds kall. Han er i bransjen for å gi lys til blinde sinn og åpner harde hjerter til hans nåde. Folk kan motstå det som er sant, men det gjelder ikke alle.

Troen på at alle religioner er det samme, er vanlig i dag, men det betyr ikke at vi trenger å rømme vekk i frykt fra å dele hva vi mener og hvorfor.

Hva Bibelen sier

Bibelens tekster sier noe om menneskets synd, som har skapt ødeleggelse og fortvilelse, helt fra syndefallet og hjelper leseren å gjenkjenne det som bor i mennesket som ikke er godt.
Kristendommen
erkjenner menneskehetens svikt (Rom 3:23-24) og Guds inngripen menneskets vegne (Joh 3:16). Hver eneste annen verdensreligion er menneskets forsøk på å nå Gud, et forsøk som alltid ender i fiasko (Jesaja 64: 6). Bare kristendommen kan lykkes å bygge bro over gapet mellom Gud og menneske. Gud når ut til menneskene gjennom Jesus Kristus syndoffer. For det er ved tro, man blir frelst. Jesus banker på døren hos alle, du må bare slippe Han inn. Det er ikke perfekte mennesker som kommer til tro på Jesus, man kommer til tro, ved å erkjenne at en ikke er perfekt, og trenger en talsmann som kjenner hjertet ditt.

Er religiøs pluralisme ved menneskets verk, virkelig så nytt?

Er religiøs pluralisme ved menneskets verk, virkelig så nytt?

Kilder og relaterte lenker:
http://www.washingtontimes.com/news/2013/oct/21/lech-walesa-nobel-winner-secular-10-commandments/
https://pennyofathought.wordpress.com/2013/05/09/how-should-i-respond-to-religious-pluralism/

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s