C-14 karbondatering

Metoden

Radiokarbon-metoden ble utviklet av et team av forskere ledet av Willard F. Libby, en forsker som jobbet med Manhattan-prosjektet. Det er en teknikk forskere bruker for å anslå alderen til bergarter, fossiler, og jorden. Disse metodene har utgitt seg for å vise en alder på flere millioner år, når man regner ut halveringstiden på karbon-14 i et fossil eller i jorden. Dette har fått mange mennesker til å tvile på den Bibelske skapelsesberetningen naturlig nok, både i den sekulære verden og i kirken. Men dette stemmer faktisk ikke, karbondateringsmetoden er faktisk et et tungtveiende bevis for en ung jord.

Grunnleggende

Atomer er de grunnleggende byggestener i all materie, som igjen er bygget opp av protoner, nøytroner og elektroner. Protoner og nøytroner utgjør sentrumet (nucleus) av atomet, og elektroner danner skall rundt kjernen. Antall protoner i kjernen av et atom bestemmer elementet, mens antallet nøytroner kan variere. En «isotop» er en hvilken som helst av flere forskjellige former av et element, som hver har forskjellig antall nøytroner.

Noen isotoper av visse elementer er ustabile og de kan spontant endre til en annen type atom i en prosess kalt «radioaktiv nedbrytningSiden denne prosessen i dag skjer i en kjent hastighet, kan forskere forsøke å bruke det som en «klokke» for å fortelle hvor lenge siden en stein eller fossil dannet. Man kan bruke radiometrisk datering på fossiler (en gang levende ting) ved karbon-14 datering og av steiner ved hjelp av uran og andre radioaktive atomer.

f-d 0bfbb09ff43ca51f475a4b73403bbc965695780c142008e12904d196+IMAGE_THUMB_POSTCARD+IMAGE_THUMB_POSTCARD.1

Karbon-14carbon-14

Denne metoden hevdes å være en pålitelig metode å bestemme alder av fossiler opptil 60.000 år. Alle radiometriske dateringsmetoder bruker vitenskapelige prosedyrer i stedet for å tolke hva som har skjedd i fortiden. Det vil si at de er avhengig av at atmosfæriske forhold har vært konstante blant annet. På grunn av den raske frekvensen av forfallet av karbon-14, kan det kan bare gi datoer i tusener av års kategorien, ikke millioner av år. Karbon-14 anvendes for datering fordi det er ustabilt (radioaktivt), mens karbon 12 og karbon 13 er stabile. At det er radioaktivt betyr at karbon vil avgi stråling over tid og blir et annet element. Det vil aldri gå tom for karbon 14, fordi kosmisk stråling kan stadig gjøre elementer ustabile.

Når levende vesener dør, begynner dateringsprosessen. Så lenge en organisme er i live, vil det fortsette å ta inn karbon-14, når den dør, stopper den å ta inn karbon-14. Mengden av dette karbonet vil bli mindre og mindre over tid (halveringstid) og er en del av prosessen man måler mengden av karbon-14 som blir igjen. For å kunne måle dette, må forskerne vite to ting: Hvor raskt Karbon-14 forfaller og hvor mye karbon-14 som var i skapningen da den døde.

Halveringstiden av karbon-14 er 5730 år og siden halveringstiden til karbon-14 er kjent, er den eneste som står igjen å bestemme, vor mye karbon-14 det var i dyret da det døde. Hvis forskerne vet den opprinnelige mengden av karbon-14 i en skapning da den døde, kan de måle og deretter beregne hvor mange halveringstider har gått. Siden ingen var der for å måle mengden karbon-14 når en skapning døde, må forskere finne en metode for å bestemme hvor mye som er forfalt.

For å gjøre dette, bruker forskerne hovedisotopet av karbon, som kalles karbon-12. Fordi dette er en stabil isotop av karbon, vil det forbli konstant, mens mengden av karbon-14 vil avta etter en skapning dør. Alle levende ting tar inn karbon 14 og 12 fra å spise og puste. Derfor vil forholdet av 14 til 12 i levende vesener være det samme som i atmosfæren. Forskere kan bruke dette forholdet for å fastslå startmengden av karbon-14. Denne utregningen avhengiger av at atmosfæriske forhold er konstant.

The_Earth_and_AtmosphereAtmosfæriske forhold

Det antas at forholdet av karbon-14 til 12 i atmosfæren alltid har vært den samme som i dag. Hvis denne antakelsen er sann, så er AMS karbon-14 dateringsmetoden gyldig opp til ca 80.000 år. Utover dette nummeret, vil instrumentene forskere bruker ikke være i stand til å detektere gjenværende karbon-14, nok til å være nyttig i alderens anslag. Dette er en kritisk forutsetning i datingprosessen.

Dr. Willard Libby, grunnleggeren av karbon-14 dateringsmetoden, antok at dette forholdet var konstant. Hans resonnement var basert på en tro på evolusjon, som forutsetter at jorden være milliarder av år gammel. Forutsetninger i det vitenskapelige miljøet er ekstremt viktig. Hvis startantakelsen er falsk, kan alle beregninger basert på denne antakelsen være riktig, men likevel gi en feil konklusjon.

Jordens magnetiske felt

earthmagnetics1208

Jordens magnetfelt

Kan påvirke produksjonshastigheten til karbon-14 i atmosfæren. Jorden har som kjent  et magnetfelt rundt, som bidrar til å beskytte oss mot skadelig stråling fra verdensrommet. Dette magnetfelt forfaller stadig. Jo sterkere feltet er rundt jorden, jo færre antall kosmiske stråler er i stand til å komme inn i atmosfæren. Dette vil resultere i en mindre produksjon av karbon-14 i atmosfæren i jordens tidligere historie.

«The cause for the long term variation of the C-14 level is not known. The variation is certainly partially the result of a change in the cosmic ray production rate of radiocarbon. The cosmic-ray flux, and hence the production rate of C-14, is a function not only of the solar activity but also of the magnetic dipole moment of the Earth.»
– M. Stuiver and H. Suess, On the relationship between radiocarbon dates and true sample ages, Radiocarbon, Vol. 8, 1966, 535.

«Though complex, this history of the earth’s magnetic field agrees with Barnes’ basic hypothesis, that the field has always freely decayed…. The field has always been losing energy despite its variations, so it cannot be more than 10,000 years old.»
– R. Humphreys, The mystery of earth’s magnetic field, ICR Impact, Feb 1, 1989.

«Earth’s magnetic field is fading. Today it is about 10 percent weaker than it was when German mathematician Carl Friedrich Gauss started keeping tabs on it in 1845, scientists say.»
– J. Roach, National Geographic News, September 9, 2004.

sircular_reasoningOppsummering

Hvis produksjonen av karbon-14 var midre før, vil utregningen av halveringstiden gi en eldre dato enn den virkelige alderen.
Radiometriske dateringsmetoder er basert på antagelser om jorden fortid. Er den basert på evolusjonsteorien, vil resultatene bli deretter, er den basert på Bibelsk verdenssyn, vil den produsere resultater som viser en yngre alder. Et bibelsk verdenssyn vil innebære katastrofisme, en verdensomspennende flom. Karbon-14 dateringsmetoden støtter en ung jord-teori og vi har allerede nevnt blodceller og mykt vev hos fossile dinosaurer.

Her er noen ville dateringer ved bruk av radiometrisk datering:

  • Skjell fra levende snegler ble karbondatert til å være 27.000 år gammel.  – Science vol. 224, 1984, pp. ,code>58-61
  •  Levende mollusk skjell ble datert til 2300 år gammel. – Science vol. 141, 1963, pp. 634-637
  • En nylig drept sel var karbondatert til at den hadde dødd for 1300 år siden. – Antarctic Journal vol. 6, Sept-Oct. 1971, p. 211
  • En del av Vollosovitch mammuten ble karbondatert til 29500 år, og en annen del til 44.000. – Troy L. Pewe, “Quaternary Strigraphic Nomencature in Uniglaciated Central Alaska,” Geologic Survey Professional Paper 862 (U.S. Gov. Printing Office, 1975) p. 30
  • Materiale fra lag hvor dinosaurer er funnet, er karbondatert til 34.000 år – Reginald Daly, Earth’s Most Challenging Mysteries, 1972, p. 280
url

To forskjellige kroppsdeler på denne mammuten ble datert mange tusen år fra hverandre.

 

Denne kan visst være flere tusen år gammel.

Denne kan visst være flere tusen år gammel.

 

Tillegg

Det er flere faktorer som avgjør en datering. Blant annet hvor i den ‘geologiske kolonne’ et fossil blir funnet. Denne eksisterer bare i skolebøkene, og vi skal ta for oss den også ved en senere anledning. Jeg vil anbefale å se en film av Trey Smith, som tar for seg dette temaet blant annet, i en setting rundt Noas flod. Du vil lære mye av denne filmen, det kan jeg garantere deg! 3 timer av ditt liv, som du ikke vil angre på at du brukte.

Kilder:

https://answersingenesis.org/geology/carbon-14/doesnt-carbon-14-dating-disprove-the-bible/
http://science.howstuffworks.com/environmental/earth/geology/carbon-141.htm
https://answersingenesis.org/geology/radiometric-dating/
http://creationtoday.org/carbon-dating/

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s